100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Tips til at bestå køreprøven

Tips til at bestå køreprøven og alle de vigtige ting at vide.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809267.png

Har du brug for tips og råd?

Hvis din kørelærer blot lader dig køre rundt og gøre hvad du vil, uden at instruere dig, har du helt sikkert brug for lidt råd og tips.

Hvis du på den anden side har en dygtig, dedikeret kørelærer, som virkelig underviser dig, er du godt på vej til at klare køreprøven og behøver ingen køreprøvevejledning eller anbefalinger.

Tag ikke andres nyttige forslag eller tanker i betragtning.

Lyt ikke til din familie eller slægtninge, som vil forsøge at give dig “fremragende råd og ideer” om, hvordan du klarer dig. De har højst sandsynligt aldrig set dig køre bil og har ingen idé om, hvad du har brug for. Desuden er de nok ikke bekendte med de nuværende kriterier for en køreprøve.

Følg kun råd fra kørelærere, der allerede er bekendt med kravene til køreprøven.

Tag forholdsregler! Din erfaring er begrænset.

Du skal være bevidst om, at i modsætning til de andre bilister, er din køre-viden og -vane baseret på et lille antal kørelektioner frem for flere års erfaring. Ydermere har tidligere erfaringer med køreprøver vist, at de fleste elever kun demonstrerere 70-80 % af deres evner til køreprøven. Som et resultat er der ingen grund til at være klog, vise dine “færdigheder” eller tage risici. Når vi siger “Spil sikkert”, mener vi f.eks., at man ikke skal stoppe helt op ved et kryds, hvor man har ubetinget vigepligt, medmindre man ikke kan se, at begge sider er helt fri 10-20 meter før vejkrydset starter.

  • Du skal demonstrere, at du er i stand til at opfylde din pligt til at give efter, ikke at du kan være hurtig til at komme videre.
  • På snævre veje skal du trække dig tilbage og tilbyde rigelig plads til modkørende køretøjer, så du kan holde tilstrækkelig sideafstand til køretøjer, cykler, kantsten og modkørende, mens du stadig har tid nok til at udføre dine orienteringer.
  • Hvis du skal rundt om et standset køretøj, skal du trække tidligt nok ud, så det bliver nemt for dig. Hvis du nærmer dig en forhindring for tæt, bliver det sværere, og du vil miste tid til din orientering.

Og sådan bliver vi ved. Det hele handler om at køre sikkert, være for-udseende, følgene vejen forløb og tilpasse din kørsel til forholdene og så videre.

Fjern dig selv fra elevrollen.

Du skal være chauffør. Som et resultat skal du være i stand til at køre et køretøj i mindst 30 minutter, mens du klarer dig selv. Du skal være i stand til at påtage dig ansvar for dine handlinger og fejl. Du skal være i stand til at omfavne dine fejl og komme videre, uden at de påvirker dit liv. Hvis din fejl forårsager problemer for dig selv eller folk, bør du være den eneste, der kan rette op på situationen.

Du er som udgangspunkt stadig lidt usikker, hvis du spørger din kørelærer om vejledning før eller under en manøvre, hvis du spørger din kørelærer for meget under kørslen, er du nok ikke klar til køreprøven. Vær kritisk over for dig selv og sørg for, at du tager det antal køretimer der er behov for. I stedet for at tage risikoen, så gå til din kørelærer og tilføje en ekstra køretime eller to til din tidsplan.

Dumping koster mange penge.

Hvis du dumper køreprøven, skal du betale endnu en prøveafgift, samt udgiften til leje af skolevogne og som regel yderligere køretimer, inden du kan deltage til endnu en prøve. To ekstra køretimer vil altid være billigere, end at gå op op dumpe sin køreprøve. Desuden er de fleste elever mere bange til den anden køreprøve, end de havde været til den første.

Laver du fejl under køreprøven?

Læg det til side og fortsæt fremad. Når du bekymrer dig om fejlen, afleder du din opmærksomhed væk fra vejen og øger dine chancer for at gå glip af andre vigtige detalje.

Vær forudsigende i trafikken og fokuser på at få tingene gennemført på en sikker måde. Bevis over for den sagkyndige, at du kan vende tilbage til rytmen. Som et resultat skal du altid planlægge fremad og fokusere på det, der kommer.

Venstre – Højre

Køreprøven består ikke af en højre-til-venstre sammenligning. Bare informer den sagkyndige, hvis du har problemer med at skelne mellem højre og venstre. Så vil han eller hun angive, i hvilken retning du skal svinge.

Hvis du skal dreje til venstre ved et vejkryds, men i stedet drejer til højre, påvirker det ikke bedømmelsen af prøven, hvis du blot drejer til højre og orientere og placere dig som du skal.

Komfortabel kørsel

Betragt dig selv siddende på bagsædet, når du kører bilen i en periode. Hvordan har du det med chaufførens (din) kørsel? Er det behagelig og afslappet? Hurtigt eller anspændt… Giv passageren (dig selv) et positivt og sikkert førstehåndsindtryk, er du i stand til at nyde turen fuldt ud?

Giv dig selv tid nok til at betjene køretøjet roligt og sikkert op til den tilladte hastighed. For eksempel er støjsvage præcise gearskift, en stille kobling, jævn bremsning og blide ratdrejninger alle eksempler, det giver et solidt og sikkert førstehåndsindtryk.

At køre langsomt er ikke som at køre roligt.

Brug de naturlige pauser til din fordel.

Udnyt trafik pauserne til din fordel. Brug tiden til at slappe lidt af, træk vejret dybt, lad armene falde på plads, find dig selv igen. Tag dig god tid.

Hold en sikker afstand for at gøre tingene nemmere.

Den frie plads, du har brug for, for at få din kørsel til at blive sikker og rolig, er længden til forankørende og side afstande til parkerede biler, cyklister og andre forhindringer. Du mister din evne til at planlægge og vælge, når du mister afstanden, og du mister din beskyttelse. Som et resultat, selvom trafikanterne ved siden af ​​dig eller foran dig er cyklister, skal du bevare to-sekunders afstand mellem dig og dem.

Bremse og sænk farten i god tid. Til at begynde med skal du først holde god afstand og først nærme dig, når din hastighed er faldet lidt. Du vil kunne mærke, der bremses bedre, hvis du kigger fremad på vejen.

Hold en sikker afstand for at tillade åbning af bil døre. Sæt farten ned og vær klar til at bremse, hvis du kommer for tæt på.

Hold et langsigtet perspektiv og hold dig på sporet.

Mange så dig køre i den bane og forventer, at du fortsætter med at køre i den bane.

Hold altid øje med vejen foran dig. Uanset om der er nogle forhindringer forude, så tjek jævnligt dine sidespejl for at afgøre, om du kan passere sikkert. Som du har lært, så kig dig over skulderen og tjek din blinde vinkel. 

Hvis du ikke mener, der er en mulighed for at skifte vognbane efter at have set i spejlet, så brug evt. dit blinklys og vent på, at en anden giver dig plads – men vær klar til at bremse og måske stoppe. Stands fuldstændig i sikker afstand fra faren.

Hvis du ikke har tid til at orientere dig, eller det ikke er muligt at skifte vognbane, skal du hurtigt sætte farten ned og standse fuldstændigt i sikker afstand fra forhindringen.

 Planlæg din rejse på forhånd.

Ofte vil eksperten give dig en note om noget, du skal udføre i fremtiden. “Drej til venstre for enden af vejen,” for eksempel. Hvis du kun koncentrerer dig om det vejkryds, hvor du skal dreje til venstre, går du måske glip af de tre højre vigepligter, du passerer på din vej frem til krydset. Spred øjnene ud for at se alle forholdende omkring dig, lige før den endelige krydsning.

Problemer skal løses med det samme.

Der er ingen problemer, der løser sig selv. Du skal tage skridt til at løse dem.

Uanset om et forankørende køretøj bremser eller blinker for at skifte, folk krydser vejen, nærgående bilister slutter sig til din vognbane, eller der sker noget helt andet, skal du orientere dig med det samme for at se, om du kan ændre din position. Hvis du ikke er i stand til at gøre det (måske på grund af mangel på tid), skal du begynde at reducere din hastighed med det samme (bagefter skulle du have tid til orientering).

Brug det du observer.

Du behøver kun at bemærke én genstand for at stoppe. Hvis du for eksempel skal dreje til højre ved et vejkryds og bemærker fodgængere (eller cyklister) i dit sidespejle, skal du stoppe. Da du allerede har valgt at stoppe, skal du ikke øge din stress ved at prøve at finde ud af nogle andre løsninger.

Tag dig hellere tid til at stoppe helt på det rigtige sted, skift til første gear, vær omhyggelig opmærksom på stoplyset og giv cyklister og fodgængere et hurtigt blik. Før du drejer, skal du altid huske at orientere dig over skulderen.

Hvis der er flere svingbaner.

Hvis du skal dreje til højre ved et vejkryds med to svingbaner, skal du bruge banen længst til højre. Hvis du havner i venstre vognbane (uanset om det er rigtigt eller forkert), skal du blive i den så længe svinget varer, og indtil du er helt igennem krydset. Herefter kan du begynde at skifte til højre vognbane.

Jeg gik i stå!

Det holder aldrig op med at forbløffe mig. Men det sker for alle i ny og næ. Hvis du bliver fanget, start motoren, skift til første gear, og bevar roen – handle hurtigt, men roligt. Koncentrer dig og genvind kontrollen over dine kørsel.

Bestået eller ikke bestået køreprøven

For at bestå en normal eksamen, skal du som minimum have karakteren 02, og det samme gælder for køreprøven. Selvom du ikke får en god karakter til din køreprøve, så gå efter en karater på 02. Som udgangspunkt er der plads til at tage højde for fejl og stadig bestå. Det er også værd at bemærke, at bestået køreprøven ikke kræver fejlfri kørsel.

Øvelse og repetition er nøglen

Øvelse og repetition er nøgleelementer i at bestå køreprøven. Det er vigtigt at få så meget praktisk erfaring som muligt før prøven. Tag ekstra køretimer, hvis det er nødvendigt, og øv dig på forskellige køresituationer og manøvrer. Repeter de vigtige regler og procedurer, så de bliver indgroet i dit kørselsmønster.

Det kan være en god idé at tage ekstra køretimer i områder, hvor du føler dig mindre sikker eller usikker. Øvelse gør mester, og jo mere du øver dig, desto mere selvsikker og dygtig bliver du som fører.

En anden god måde at øve dig på er ved at køre med erfarne bilister, f.eks. en forælder eller en ven, der har mange års erfaring. De kan give dig værdifulde råd og feedback og hjælpe dig med at forbedre dine kørefærdigheder.

Gentagelse af de forskellige manøvrer og procedurer vil hjælpe dig med at blive mere fortrolig med dem og udføre dem mere naturligt under køreprøven. Øv dig på parallelparkering, trepunktsvending, indkørsel på motorvej og andre essentielle manøvrer.

Husk også at øve dig i at køre under forskellige vejrforhold og trafiksituationer. Prøv at køre både i dagslys og i mørke, i regnvejr og i tæt trafik. Dette vil hjælpe dig med at udvikle dine evner til at tilpasse dig forskellige forhold og forbedre din kørsel generelt.

Ved at fokusere på øvelse og gentagelse kan du opbygge tillid til dine køreevner og øge dine chancer for at bestå køreprøven. Vær tålmodig og vedholdende, og sørg for at bruge den tid, der er nødvendig, for at opnå den nødvendige erfaring og færdigheder. Husk, at det handler om din sikkerhed og andres på vejene.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top