100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Tilsætningsstoffer til motorolie – hvad du behøver at vide

Påstanden om, at alle detail olier indeholder yderligere ingredienser, er ikke overdreven. Alle olier har brug for disse, men nogle mærker siger det åbent, og andre gør det ikke.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809262.png

Standard olie additiver

Det endelige smøremiddel indeholder typisk 80 % basisolie. Basisolien kombineres med additiver for at tilføje de resterende 20% af de ønskede egenskaber. Ud over viskositets additiver inkluderer der typisk yderligere:

Tilsætningsstoffer til rengøring: Uden disse kan olie hurtigt danne rust, oxid, slam eller endda forringes. Rengøringsmidler, antioxidanter eller metal aktivatorer udgør størstedelen af ​​disse tilsætningsstoffer.

Tilsætningsstoffer til forureningskontrol: Dit oliesystem kan indeholde syrer, kulstof eller sod. Dispergeringsmidler eller skumdæmpende additiver er derfor nødvendige for at forhindre funktionsfejl.

Nanopartikler, friktions modifikatorer og ekstreme tryk midler er smøremiddel additiver, der drastisk sænker motor friktionen.

De fleste af disse almindelige ingredienser kombineres for at skabe en olie, der er velafrundet og velegnet til daglig brug. Olie Additiver kan dog være påkrævet under nogle omstændigheder, såsom for at regenerere tætninger eller for at rense oliesystemet grundigt.

Selvom nogle producenter hævder, at deres olie ikke kan forbedres, tilbyder tilsætningsstoffer ofte en måde at gøre det på.

Solide olieadditiver

Hvorfor bruger vi ordet “solid”? Vi henviser til de faste partikler, der fortsat er suspenderet i olien. De tilføjer målbare forbedringer, men ændrer ikke oliens kemiske sammensætning.

Det er nemt at beskrive, hvordan de bruges. Metal-til-metal-friktions punkter findes inde i motoren, og i mangel af olie ville de slides fuldstændigt. Disse nøglepunkter er mindre tilbøjelige til at blive slidt på grund af olien, men der er stadig små fejl i metaloverfladen, der kan forårsage strømtab.

For at komme uden om dette problem danner faste olieadditiver en belægning over overfladen, der sænker friktionen markant på en måde, som almindelige olier ikke er i stand til. Disse tilsætningsstoffer omfatter molybdæn, PTFE (TeflonTM), grafit og for nylig keramik.

Det er vigtigt at indse, at selv små metalpartikler skabt af friktion er faste tilsætningsstoffer. Store partikler er derimod forureninger, som oliefilteret efterfølgende opfanger. Tribologi er en videnskab, der undersøger denne adfærd, hvis du er interesseret i at lære mere.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top