100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Tab og generhvervelse af kørekort

Hvis dine kørerettigheder er blevet suspenderet, og du vil have dem tilbage, skal du ansøge om kortet igen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809251.png

Få din licens endnu en gang

Hvis du har fået suspenderet dine kørerettigheder og vil have dem tilbage, skal du ansøge om et nyt kørekort. Generhvervelse refererer til processen med at genvinde dit kørekort under særlige omstændigheder. Du skal blandt andet bestå en kontrollerende køreprøve. Hvis din frakendelse stammer fra noget som spirituskørsel, kan et andet krav være, at du afslutter et alkohol/stoffer/trafik (ANT) kursus.

Hvis dit kørekort er midlertidigt frakendt, skal du personligt møde op i en af ​​landets kommuner med følgende punkter:

Et behørigt udfyldt ansøgningsskema, som du kan få hos kommunen, når du besøger.

– dit legitime pas, kreditkort eller kørekort.

– Hvis du ikke har et gyldigt pas eller et kørekort i form af et kreditkort, skal du fremvise en original fødselsattest, navneattest, sundhedskort eller anden form for acceptabel identifikation sammen med et billed-id.

– dit udelukkelsesbrev, som angiver, hvornår du skal tage kontrolprøven.

Hvis din kørekort er ubetinget frakendt, skal du personligt henvende dig til en af ​​landets kommuner med følgende punkter:

– et behørigt udfyldt skema, som du kan fremvise til kommunen sammen med et aktuelt pas.

– Du skal have en autentisk dåb, navn eller fødselsattest, sundhedskort eller anden passende identifikation sammen med billedidentifikation, hvis du ikke har et gyldigt pas.

– et billede, der er attraktivt og overholder gældende krav til licensbilleder.

– Du skal huske at give kommunen besked, når Transportstyrelsen godkender din ansøgning, så kommunen kan foretage den endelige gennemgang af ansøgningen, inden der kan fastlægges en dato for en kontrollerende køreprøve.

Frakendelse af kørsel under visse betingelser

Hvis dine kørerettigheder suspenderes betinget, beholder du dem i en treårig prøveperiode, hvis:

– du består teori- og køredelen af en kontrollerende køreprøve.

– Du bryder ikke nogen nye færdselslove, der kan få dig suspenderet. Hvis du gør det, vil du blive nægtet kørekort i minimum seks måneder.

– Politiet vil indkalde dig til kontrolleret køreprøve, hvis dit kørekort er betinget frakendt. Politiets afgørelse vil oplyse, om der er fastsat en frist for at bestå den kontrollerende køreprøve.

– Hvis dine kørerettigheder blev suspenderet for spirituskørsel den 1. september 2005 eller senere, skal du tage ANT-kursus.

Frakendelse af førerretten uden betingelser

Ubetinget frakendelse indebærer aflevering af dit kørekort til myndighederne. Først når frakendelsestidspunktet er forbi, og du har bestået en kontrollerende køreprøve, er du berettiget til at få et nyt kørekort.

Hvis du har været afskåret fra at køre i tre år eller længere, er du “kun” berettiget til et B-kørekort (almindelig bil). Hvis dit tidligere kørekort havde flere kategorier, skal du bestå en kontroleksamen i hver af de kategorier, du vil beholde.

Før du kan tage den kontrollerende køreprøve, skal du gennemføre et alkohol-, stof- og trafikkursus (ANT-kursus), hvis den ubetingede frakendelse er forårsaget af spirituskørsel, der er sket den 1. marts 2002 eller senere.

Alkols plan

Hvad er en alkolås?

En enhed kendt som en alkolås er en, der er installeret i for eksempel en bil, der forbyder dig at starte køretøjet, hvis din promille er højere end den lovlige grænse. Tændingssystemet er forbundet med alkolåsen. Du skal inhalere i alkometeret for at måle mængden af ​​alkohol i din udåndingsluft, før du starter bilen.

Hvordan får jeg en lås til alkohol?

Du kan være omfattet af alkolåssystemet, hvis du fik uigenkaldeligt suspenderet dine kørerettigheder som følge af spirituskørsel. For at køre bil, mens du er påvirket af alkohol, skal du:

– Indsend en ansøgning om at deltage i alkolåsprogrammet hos en af ​​landets kommuner og få et alkolåskørekort.

– afslutte et kursus om alkohol, stoffer og kørsel (ANT-kursus)

– evnen til at køre sikkert prøve (både teori og praktisk prøve)

– Køb eller lej en alkolås fra en velrenommeret leverandør.

– En af landets byer vil henvise din sag til politiet, som afgør, om du kan deltage i alkolåsprogrammet, når du har indleveret de nødvendige papirer (en underskrevet samtykkeerklæring og et udfyldt ansøgningsskema).

Det er en god idé at vente, til politiet har fastslået, om du kan deltage i alkolåssystemet, før du tilmelder dig et ANT-kursus.

To forskellige alkolåsmekanismer

Der er to separate alkolåssystemer: et, der er “obligatorisk” og et, der er “frivilligt”. Hver ordning har forskellige krav.

Det valgfrie program

Hvis du er blevet kendt skyldig i spirituskørsel, er du omfattet af det frivillige program:

– én gang med en promille mellem 1,2 og 2,0 eller to gange med en første og anden promille på højst 1,2 og 2,0.

– Du må ikke have udsat en anden person i alvorlig fare eller forårsaget personskade for at deltage i det frivillige alkolåsinitiativ. I forhold til ansøgningen foretager politiet denne vurdering. Der skal søges til en af ​​landets kommuner for at kunne deltage i et alkolåsprogram.

– Du skal gennemgå test for alkoholmisbrug som et krav for at komme ind på frivilligprogrammet, hvis du ønsker at deltage i det. Du har brug for behandling, hvis du har et misbrug.

– Deltagelse i det frivillige alkometerprogram giver dig mulighed for at fortsætte med at bruge en alkometer, mens du er suspenderet fra at køre. Det tidligste, du kan begynde at køre, er dog efter at have bestået en kontrollerende køreprøve.

Loven der kræver det

Hvis du er blevet kendt skyldig i spirituskørsel under en af ​​følgende omstændigheder, er du beskyttet af den obligatoriske ordning:

– med en promille på 2,0 eller derover tre gange (medmindre din første og anden promille var henholdsvis 2,0 og 1,2) (uanset promille)

– Alkolåsen og omkostningerne ved det

Leverandørerne af alkolåse, der kan anvendes i forbindelse med alkolåssystemet, har modtaget godkendelse fra det svenske transportstyrelse. Den leverandør, du vælger til at installere alkoholdetektoren i din bil, skal være en, der er godkendt af dig. Både at kontakte leverandøren og dække eventuelle tilknyttede gebyrer for alkolåsen er dit ansvar. Derudover er du ansvarlig for at dække dine egne udgifter, såsom dem, der afholdes af politiet og Transportstyrelsen.

Følgende omkostninger gælder for at deltage i et alkolåsprogram:

Ordning påkrævet: 430 kr. (2022)

Personlig vurdering som del af frivilligt program: 2.765 kr. (2022)

Uden personlig evaluering frivilligt program: 475 kr. (2022)

Hvis der etableres retningslinjer for alkoholbehandling under det frivillige program, opkræves et tillægsgebyr på 17.000 kr. (2022)

Kontrolleret køreprøve

Teori og praktiske prøver udgør en kontrollerende køreprøve. Selvom det typisk ikke er nødvendigt, at du har taget køretimer, kan det være en god idé at gøre det. Kun dem, der består den kontrollerende køreprøve, er berettiget til at få deres kørekort tilbage.

Kravet om at bestå en kontrollerende køreprøve for en bestemt bilkategori kan dog fraviges i særlige tilfælde. For eksempel kan en person fritages for at skulle tage en kontrolleret motorcykelkøreprøve, hvis de ikke længere er fysisk i stand til det (såsom hvis de har udviklet et handicap og ikke længere er i stand til det, men vil nemt være i stand til at køre bil med en slags specialinstalleret udstyr).

Den kontrollerende køreprøve skal planlægges enten direkte med kommunen eller gennem en kørelærer.

Udgiften til en kontrollerende køreprøve, som omfatter både den skriftlige og praktiske del, er 890 kr. (2022).

kørselsforbud

Du skal aflevere dit kørekort til politiet, hvis du har fået kørselsforbud. Først efter at have gennemført et unikt kørekursus og bestået en streng køreprøve, vil du kunne genvinde dit kørekort. Hvis kørselsrestriktionen er pålagt på grund af spirituskørsel, skal du tage et alkohol-, narkotika- og trafikkursus i stedet for særlige køretimer (ANT-kursus).

Unik køreinstruktion

Før du gennemfører den kontrollerende køreprøve, hvis du har fået forbud mod at køre, skal du tage en særlig køreinstruktion hos en autoriseret kørelærer. De fire dele af den generelle uddannelsesplan, der studeres til den almene køreprøve, er omfattet af de særlige køretimer:

Trafikadfærd

grundlæggende regler for kørsel

manøvrer på vej

særlige risikoforhold.

Minimum otte 45-minutters teorisessioner og minimum otte 45-minutters buslektioner skal indgå i pensum. Undervisningen skal vare mindst otte undervisningsdage.

Kursus om alkohol, stoffer og kørsel (ANT kursus)

Hvis du har fået tilbagekaldt eller suspenderet dine kørerettigheder på grund af spirituskørsel den 1. marts 2002 eller senere, skal du gennemføre et kursus i alkohol, stoffer og trafik (ANT) for at genvinde dine kørerettigheder.

Indbetaling til Offerfonden

Hvis du efter 1. januar 2014 får kørselsforbud, kørselsbegrænsning eller ubetinget eller betinget frakendelse af førerretten, skal du ud over straffen betale 500 kr. til Offerfonden. Offerfonden uddeler midler til indsatser og initiativer, der hjælper kriminalitet og trafikofre samt til forskning og andre formål.

Hvis du vil klage over noget

Du skal tage kontakt til Dansk Kørelærer Union, hvis du har en klage over en kørelærer.

Foreningen af Danske Kørelærere

Du skal rette henvendelse til Ankenævnet for Køreundervisning, hvis du ønsker at klage over køretimerne.

websted for appeller til føreruddannelse

Du skal indgive en klage til det svenske transportstyrelse vedrørende begrænsninger af dit kørekorts gyldighed.

Tab og generhvervelse af kørekort

Lovgivning

En mere grundig redegørelse for kravene til erhvervelse af kørekort findes i kørekortbekendtgørelsen.

Kørekortbekendtgørelsen indeholder flere oplysninger om fornyelse af kørekort.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top