100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Sammenligning af syntetiske og konventionelle motorolier

Sammenligning af syntetiske og konventionelle motorolier. Hvordan kan man se forskel og hvilken indflydelse på motoren ?
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809247.png

Konventionel

Dens grundlag er råolies kulbrinter, som også er kendt som mineral-olie. Det har nogle fordele, på trods af hvad de fleste tror.

Prisen er selvfølgelig den største fordel. Da det er lavet af rå ressourcer, er det ikke ekstremt dyrt. Det afspejles i prisen, fordi det ikke behandles.

Olien har en tendens til at være monograd på grund af stoffets egenskaber, som har en bred vifte af anvendelser. For at gøre disse olier egnede til brug ved mere alvorlige temperaturer, kræver denne egenskab, at producenterne anvender tilsætningsstoffer.

Et andet udbredt forsvar er, at fordi konventionel olie nedbrydes hurtigere, skal den udskiftes hyppigere. Samtidig er dette både sandt og forkert. De samme kriterier og regler gælder for både konventionel og syntetisk olie, på trods af at den oxiderer hurtigere. Derfor, hvis en konventionel olie opfylder et krav, bør den have en levetid svarende til en syntetisk olie, der opfylder det samme behov. De samme biler kan derfor udnytte begge olier.

Dette indebærer også, at intervallet mellem olieskift for begge olietyper skal være det samme. Følg altid producentens foreslåede tid eller kilometertal.

Syntetisk

Syntetisk olie giver et par ekstra fordele ud over naturligt ændrede viskositet som reaktion på temperatur.

Den vigtigste fordel er, at syntetisk olie praktisk talt aldrig nedbrydes. Dette forlænger oliens levetid og garanterer, at der ikke er slam eller aflejringer i systemet. Dette indebærer en væsentlig bedre beskyttelse mod motorslid i hele dens levetid.

Syntetiske olier fungerer bedre ved høje temperaturer, selv når mineralbaserede olier indeholder tilsætningsstoffer for at øge deres viskositetsindeks. Ved højere temperaturer har den et større indbygget forsvar mod termisk forringelse og fordampning, mens det ved lavere temperaturer bevarer sin flydighed. Som et resultat har syntetiske olier typisk lavere temperaturklassificeringer som 0W20 eller 5W30.

Som konklusion, syntetisk olie:

– Yder bedre i ekstreme temperaturer (varmere eller koldere) – Holder din motor fri for slam eller aflejringer, der kan skade dens ydeevne eller brændstofeffektivitet

– Giver øget forsvar mod motorslid

Semisyntetisk

Semisyntetisk olie, som navnet antyder, er en kombination af de to førnævnte baseolier. Hybridolie er et andet navn for det.

Fordelene ved syntetiske olier er inkluderet i semisyntetisk olie, men uden ulemperne ved traditionelle olier. Det betyder, at selvom den er mindre modstandsdygtig, opfører den sig ikke desto mindre godt i hårde temperaturer. Olier med højere viskositet, såsom 10W50 eller 15W40, er typisk bedre brugt som hybrid- eller konventionelle olier, fordi der med den rette vedligeholdelse er ringe eller ingen forskel mellem dem og 100 % syntetiske olier.

Semisyntetisk olie er typisk lidt billigere end fuldsyntetisk olie, hvilket er en anden måde at skelne dem fra hinanden på.

Forskellen er næsten ikke eksisterende med hensyn til sikkerhed, ydeevne i hårde temperaturer eller slid for en samvittighedsfuld ejer, der skifter olien efter behov.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top