100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Hvilken type automatgear skal man vælge?

Princippet i en automatisk gearkasse i modsætning til en manuel gearkasse, skifter man ikke i gearene, men en automatisk mekanisme gør det
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809148.png

Hvad er en automatisk gearkasse?

Princippet i en automatisk gearkasse i modsætning til en manuel gearkasse, skifter man ikke i gearene, men en automatisk mekanisme gør det. Der er derfor ikke behov for en koblingspedal, og du behøver ikke at bekymre dig om gearskift eller starte og gå i stå ved lyskryds og bakker.

I en automat gear bil betjener højre fod også kun bremse- og speederpedalen. Man bruger altså slet ikke den venstre fod.
Den automatiske gearkasse har ofte ligesom den manuelle gearkasse et gearstangshåndtag. Den eneste forskel er, at de er markeret med bogstaver i stedet for tal: P, R, N og D.

P= Parkering
R= Reverse (bakgear)
N= Neutral (frigear)
D= Drive (kør fremad)

Fejl, der skal undgås, når du kører med automatgear

Vær forsigtig, når du vil forlade bilen, selv i et par sekunder; husk at deaktivere (D)-tilstanden for at skifte til (P)-tilstand. Hvis du lader bilen stå i D-tilstand, fortsætter mange biler med at køre fremad med lav hastighed, nogle nyere bilere har dog stopfunktion.

Skift ikke til parkeringstilstand (P), hvis bilen ikke holder stille.

Når du har parkeret og holder stille, skal du huske at aktivere parkeringstilstanden (P), som er beregnet til dette formål. Bilen skal dog stå helt stille. Hvis det ikke er tilfældet, kan din aut gearkasse blive beskadiget.

Sæt bilen i bakgear, mens den er i bevægelse

En almindelig fejl, når man kører med en automatisk gearkasse, er at sætte bilen i bakgear, mens den stadig er i bevægelse.

Hvis du sætter bilen i bakgear under kørsel, er der stor risiko for, at transmissions komponenter går i stykker, og det kan blive en dyr værsktedsregning. For at sætte bilen i bakgear skal du vente, indtil bilen er standset helt. 

Fordele ved automat gear bil

Den automatiske gearkasse har mange fordele.

Lettere at få kørekort

Først og fremmest for kørekort elever, er det meget lettere at få kørekort til en bil med automat gear end med en bil med manuel gear.
Det kan endda være billigere da det er nemmere, og dermed færre ekstra køretimer.

Mindre trættende og stressende kørsel

Det er mindre trættende at køre en bil med en automat gear, end at køre med en manuel gear. Med denne type gearkasse behøver du kun at trykke på speederen for at accelerere og bremsen for at bremse. Det mindsker risikoen for at gå i stå og gør det lettere at starte på bakker. Du kan køre mere afslappet, flydende og frem for alt mindre trættende.

Flere og flere automatgear biler

Mange bilproducenter stopper helt produktion af manuelt gear og går 100% til automatgear.
Alle el og hybrid biler er automatgear, så i længden er det uden tvivl fremtiden.

Bilforsikring til samme pris

Bilforsikringer er stort set det samme uanset geartype, det der har indflydelse på prisen på din bilforsikring, er primært din profil dvs. antal skader, alder, bopæl samt bilmodel og årgang. 

Hvad er ulempen ved at køre med en automatisk bil ?

Der er også nogle ulemper ved at køre en automatgear bil. En af de mest åbenlyse er, at automatgear biler ofte er dyrere end manuelle gear biler. Det skyldes, at automatgear biler har en mere kompliceret transmission, der er dyrere at producere og vedligeholde.

En anden ulempe ved automatgear biler er, at de kan være lidt mindre økonomiske end manuelle gear biler. Det skyldes, at de har en tendens til at bruge lidt mere brændstof end manuelle gear biler, da de ikke er så effektive til at udnytte motorens kraft. Dette kan dog variere fra bil til bil, og det er altid en god idé at undersøge brændstoføkonomien for den specifikke bil, du overvejer at købe.

En tredje ulempe ved automatgear biler er, at de ikke giver samme følelse af kontrol og engagement som manuelle gear biler. Når du kører en manuel gear bil, er du nødt til at tænke på gearskift og timing, hvilket kan give en følelse af at være mere involveret i kørslen. Med en automatgear bil er der ikke denne følelse af at skulle tænke på gearskift, så derfor kan det være mindre tilfredsstillende for nogle bilister.

Til sidst kan det også være svært at finde en automatgear bil, der har de samme sportslige evner som en manuel gear bil. Automatgear biler har ofte en tendens til at reagere langsommere på gearskift, hvilket kan gøre dem mindre velegnede til at håndtere skarpe sving og hård acceleration. Derfor er de måske ikke så attraktive for bilister, der sætter pris på en sporty køreoplevelse.

Hvilke automat gearkasser findes der?

Det er primært alderen på bilen der afgøre hvilken type automatgearkasse den benytter.

BVA eller traditionelle automatgearkasser

Sidstnævnte har ikke en skivekobling som den manuelle gearkasse. I stedet anvendes en hydraulisk momentomformer til at styre de forskellige gear i overensstemmelse med køretøjets hastighed, trykket på speederpedalen og eventuelt den anvendte kørselsmåde. 

Den eneste ulempe er, at bremserne slides hurtigere på grund af de manglende motorbremser.

Robotgearkasser

Denne type gearkasse er simpelthen en manuel gearkasse med automatiske gearskift. For denne type gearkasse findes der to forskellige driftsformer:

I automatisk tilstand vælges det bedst egnede gear direkte af systemet;

I den sekventielle tilstand er det op til dig, føreren, at vælge og skifte gear enten ved hjælp af et gearstangshåndtag.

Koblingen sker autonomt. Den bruger ikke mere brændstof end en manuel gearkasse og har den fordel, at den er let. Vær dog forsigtig, hvis du vælger denne type model, da det er kendt, at gearskiftet nogle gange kan være langsomt og kan give ryk. Desuden vil koblingen på denne type gearkasse blive mindst lige så hurtigt nedbrudt som på en manuel gearkasse.

Automatiske gearkasser med dobbeltkobling

Den automatiske dobbeltkoblingsgearkasse er en automatiseret gearkasse, som er forsynet med et overlay, der gør acceleration og deceleration mere behagelig og umærkelig og mindsker gearskiftet.

Som med den robotiserede gearkasse har den den fordel at være brændstofbesparende og undgå ryk.

Det skal dog bemærkes, at denne automatiske gearkasse generelt er dyr og monteret på store bilmodeller. Som eksempler kan nævnes Audi’s S-tronic, Peugeot’s DSC og Alfa Romeo’s TVT.

Trinløst variabel transmission

Denne gearkasse består af to variatorer via rem eller kæde. Den består af et enkelt, meget langt gear og giver mulighed for en gradvis stigning i hastigheden uden at skifte gear.

Du har nu alle de oplysninger, du har brug for, for at kunne vælge mellem de forskellige automatgear typer. Nu er det op til dig at beslutte, hvilken bil der passer bedst til dine kørselsvaner – er det en nyere eller end en ældre bil.

Undersøg til sidste mulighederne


At vælge den rigtige type automatgear kan gøre en stor forskel for køreoplevelsen og komforten i din bil. Mens traditionelle automatgear er kendt for deres glatte og jævne gearskift, er dobbeltkoblingsgearkasser blevet mere populære på grund af deres hurtige og præcise skift. CVT-gearkasser er også en populær mulighed på grund af deres effektivitet og glatte kørsel.

Uanset hvilken type automatgear du vælger, er det vigtigt at overveje dine personlige præferencer, kørestil og kørselsbehov. Tjek også producentens anbefalinger og læs anmeldelser fra andre bilejere for at finde den bedste mulighed for dig.

Så tag dig tid til at undersøge dine muligheder og træffe et informeret valg. Med det rigtige automatgear vil du kunne nyde en mere behagelig og problemfri kørsel i din bil.

Den smarte teknologi bag automatgearkasser

Lad os dykke ned i den fede teknologi, der styrer automatgearkasser i moderne biler! Det er virkelig spændende, hvordan avancerede sensorer, smart software og elektriske aktuatorer arbejder sammen for at give os den bedst mulige køreoplevelse.

Så her er dealen: Sensorene i gearkassen holder øje med en masse ting som hastighed, hvor meget motoren arbejder, hvor hurtigt vi accelererer, og hvornår vi bremser. De sender konstant information til en super smart computer, som er selve hjernen i systemet. Den computer bruger alle disse data til at tage beslutninger om, hvornår og hvordan gearskiftene skal ske.

Den elektroniske styring er fantastisk, fordi den tilpasser sig til vores kørselsbehov og præferencer. Forestil dig, at du kører op ad en bakke eller har en tung last. Systemet vil opfange det og justere gearskiftene, så du får mere kraft og trækkraft. På samme måde kan det også føle, hvordan vi kører, og tilpasse sig for at give os en mere sporty eller brændstoføkonomisk kørsel.

Det bliver endnu sjovere! Vi har forskellige køreindstillinger at vælge imellem. Så hvis vi vil have en mere afslappet kørsel, kan vi vælge “Normal”. Men hvis vi vil føle os som en ægte racerkører, kan vi skifte til “Sport”-indstillingen, hvor gearskiftene bliver hurtigere og mere adrenalinfyldte. Og der er endda en “Eco”-indstilling, der hjælper os med at spare brændstof.

De elektriske aktuatorer er virkelig cool, fordi de styrer bevægelsen af gearkassen og koblinger. Når computeren beslutter at skifte gear, sender den signaler til aktuatorerne, som frigiver eller låser koblingerne og skifter gear. Det betyder, at gearskiftene er super præcise og sker lynhurtigt, hvilket giver os en super glidende og problemfri køreoplevelse.

Nogle biler har “Paddle Shifters” eller ratmonterede skiftekontakter. Så hvis vi virkelig vil have fuld kontrol og følelsen af at være en racerkører, kan vi bruge disse kontakter til at skifte gear manuelt. Det er som at være en del af et racerspil, hvor vi selv kan bestemme, hvornår gearskiftene skal ske. Det er virkelig sejt!

Bare husk, at den elektroniske styring af automatgearkasser kræver lidt kærlighed og omsorg. Det er vigtigt at få bilen tjekket regelmæssigt og opdatere softwaren, når producenten anbefaler det. På den måde sikrer vi, at alt fungerer optimalt, og at vi får den bedste køreoplevelse.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top