100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber en brugt elbil?

Det er nemt at få en god handel, når du køber en brugt bil, men gælder det samme for elbiler? Vi ser nærmere på de ting, du skal vide, hvis du overvejer en brugt elbil.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809138.png

Hvorfor købe en elbil?

Vi observerer flere elektriske køretøjer på brugtbilmarkedet, efterhånden som de bliver mere udbredte. Som følge heraf er der brugte elbiler fra Nissan, BMW, Audi, Kia og selvfølgelig Tesla tilgængelige på markedet lige nu. I de fleste tilfælde kan køb af en brugt bil være et mere overkommeligt alternativ til at købe et større og bedre køretøj.

Det er dog uklart, om denne regel også gælder for tidligere ejede elbiler, og i så fald, om der er nogle unikke forhold, du skal være opmærksom på, før du afslutter købet af et brugt el-køretøj. Og af forskellige årsager bør du være meget opmærksom på især én bestemt ting: batteriet.

Med en gammel elbil kommer et brugt batteri.

Den mest afgørende komponent i et elektrisk køretøj er batteripakken. Bilens rækkevidde er bestemt af batteriets kapacitet til at lagre strøm, og denne kapacitet forringes med tiden. Heldigvis er batterier i dag ret pålidelige, og de fleste producenter baserer deres forventninger på en batterilevetid på otte år.

Levetiden betyder ikke nødvendigvis, at batteriet “dør” efter otte år. Kapaciteten forringes dog med tiden, og efter otte år er den måske kun omkring 66 % af max kapaciteten.

Derfor bør du, før du køber en brugt elbil, overveje, hvor meget og hvor langt den er kørt på vejen. Dette kan give dig en indikation af, hvor længe du selv kan køre, og hvilken rækkevidde du kan forvente.

Metoden til at bestemme batteriets kapacitet varierer afhængigt af den specifikke model. Desværre kan du ikke selv gøre det på nogle modeller. Uvildig måleteknologi kommer, men der vil gå noget tid, før typiske værksteder kan bruge den.

Et antikt elektrisk køretøj har “gammel” teknologi.

Batterier, elektriske køretøjer og andre relaterede teknologier udvikles alle hurtigt. Det betyder, at en elbils teknologi allerede efter få år føles gammel. Nissan Leaf er et eksempel på, hvordan fremskridt har resulteret i betydelige stigninger i kapacitet og rækkevidde.

Hvis du valgte det “store” batteri i Leaf 2016, var køretøjets rækkevidde 250 kilometer. I 2019 vil samme model blive tilbudt med et batteri, der tilbyder 385 kilometers rækkevidde på en enkelt opladning.

Ifølge en Geotab-undersøgelse forringes en Leafs batterikapacitet med omkring 4,2% pr. år. En Leaf fremstillet i 2016 vil således have en fireårig rækkevidde på cirka 210 kilometer, mens en Leaf, der fremstilles i dag, har en rækkevidde på op til 385 kilometer.

Måske er denne sammenligning ikke helt fair, da prisen på et plaster til et sår varierer meget. Men hvis du sammenligner den samme model med tre års mellemrum, vil du ikke se denne type ydelse ændre sig med fossil bilerne.

Du er måske ikke klar over, hvor vigtig afkølingen er.

Metoden til afkøling af bilen har faktisk en mærkbar indflydelse på batteriets levetid. Samme Geotab-undersøgelse opdagede, at vandkøling, som bruges hos virksomheder som Tesla, øger batteriets holdbarhed mere end luftkøling gør.

Brugte elbiler har lavere vedligeholdelsesudgifter.

Både nye og brugte elbiler er ikke ligefrem billige i indkøb. På den anden side, fordi en elektrisk bil har færre bevægelige dele end et benzindrevet køretøj, er reparationer typisk billigere.

Det gør elbilen tiltalende som brugt bil, i hvert fald på papiret. Brug dog lidt tid på at finde ud af, om den pågældende model har nogen anerkendte fejl. Det er normalt et smart træk, men i tilfælde af elektriske køretøjer er det afgørende. Især er der nye producenter på markedet, og de er fortsat i udvikling. Alle starter er udfordrende, og dette kan resultere i bildesign fejl, så tjek fora og anmeldelser.

Disse er de egenskaber, du skal kigge efter i et brugt elbil.

Der er selvfølgelig en række forskellige grunde til at søge efter en brugt elbil. Du kan nemt finde en brugt elbil, der er værd at købe og vil give dig en god oplevelse i et par år, hvis din primære brug for den er til korte ture.

Her er en liste med råd, du bør være opmærksom på, hvis du vil have mest muligt ud af dit elektriske køretøj og bruge det til lidt længere ture:

  • Det er nødvendigt at bruge den elektriske bil, men ikke “for meget.” Elbilen bør helst ikke være ældre end et par år, da ældre modeller kan have forældet teknologi.
  • For at sikre den længste levetid og rækkevidde skal du vælge en elbil med det største batteri, som den pågældende model er i stand til.
  • For at sikre, at batteriet har den højeste potentielle kapacitet, skal du kigge efter et elektrisk køretøj, der bruger vandkøling.
  • Kontroller modellen for kendte fejl og mangler.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top