100% tilfredsheds / fortrydelsesret
98 % vil anbefale os til andre

En trin-for-trin guide til udskiftning af din forrude

Pludselig flyver noget op i vinduet, mens du kører med 80 km/t, og der lyder en høj knasende lyd. Hvad var det, og hvordan skulle du reagere? Der er forskellige måder, hvorpå du kan bruge den umiddelbare sammenhæng mellem den høje lyd og en stor udgift til din fordel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
1686809074.png

Pludselig flyver noget op i vinduet, mens du kører med 80 km/t, og der lyder en høj knasende lyd. Hvad var det, og hvordan skulle du reagere? Der er forskellige måder, hvorpå du kan bruge den umiddelbare sammenhæng mellem den høje lyd og en stor udgift til din fordel. Ved at læse denne vejledning vil du være bedre forberedt til at håndtere skader på forruden.

Udskiftning af forrude – værksted

Du er sikret fremragende sikkerhed, hvis du kører til en butik, hvis din bil trænger til en ny forrude. Du kan slappe af ved at vide, at alt vil blive udført korrekt. Værkstedets reparatører har også adgang til det udstyr, de skal bruge for at gennemføre udskiftningen i topklasse. Selv når du rejser til et værksted øger dine omkostninger, hvis du ikke har nogen indflydelse på, hvordan udskiftningen af forruden skal foregå, er pengene stadig givet godt ud. Da reparatørerne prioriterer sikkerhed frem for alt andet, skal du også være klar til en potentiel prisstigning.

Pris for udskiftning af bilrude

Bilens størrelse har betydning for, hvor meget det koster at udskifte forruden. Omkostningerne ved en udskiftning er lavere for mindre biler. For cirka 1.700 kr. kan du få bilrudeskift med alt inkluderet, hvis det er en mindre bilmodel som VW Up. Kører du derimod et større køretøj som en Ford Focus, kan prisen sagtens starte ved 3.800 kr. med alt inklusive.

Til at begynde med vil din kaskoforsikring betale for udskiftningen af ​​forruden. Selvrisikobeløbet kan variere afhængigt af hvilken type forsikring du har købt. At undersøge markedet for værkstedsudbydere betaler sig også. At ringe til forskellige leverandører er alt, der kræves. Autobutler.dk foretog en telefonundersøgelse om udskiftning af forrude, og resultaterne viste en prisforskel på over 2.000 kr.! Derudover er det påvist, at blot en lille markedsundersøgelse kan hjælpe dig med at spare op til 3.088 kr. Se yderligere priser og læs mere her.

Udskiftning af forruden ved hjemmebesøg

Det kan være nemmere at ringe til reparatøren og få ham til at komme hjem til dig, når forruden skal skiftes i en butik. Det meste af tiden er dette muligt. Men før reparatøren kan foretage det ønskede bilrudeskift, skal han først opfylde tre betingelser. Først og fremmest må det ikke regne, og temperaturen skal være mindst fem grader højere. Temperaturen er dog mest afgørende, da rigtig kolde temperaturer kan forstyrre limens evne til at hærde. Utilstrækkelig limhærdning kan have indflydelse på resultatet. Den sidste forudsætning er, at dine bilnøgler skal være tilgængelige for reparatøren, fordi ruden skal opvarmes indefra.

Selvom et hjemmebesøg måske er den bedste mulighed med det samme, er der andre ting at tænke på. Ventetiden bliver kortere, hvis du vælger et værksted frem for et hjemmebesøg. Dette kan du blandt andet opnå på grund af varmen i værkstedet, som fremskynder limens hærdningsproces, samtidig med at reparatøren får hurtigere adgang til de nødvendige forsyninger.

Gør-det-selv udskiftning af forruden

Du har mulighed for selv at udskifte forruden. Du vil helt sikkert kunne spare et par tusinde kroner, hvis du beslutter dig for at gøre dette. Men du skal forstå, at det tager længere tid, end hvis du kørte på værkstedet. Det kunne være en god idé at bede en ven om hjælp, fordi en forrude kan være udfordrende at holde med kun to hænder. Der er især én ting, du skal overveje, før du begynder at udskifte bilruden.

Avancerede teknologier

Ligesom alt andet er biler konstant i teknologisk fremskridt. For eksempel er et kontrolsystem, der søger at holde øje med trafikken for føreren, til stede i mange nuværende biler. Det lyder vidunderligt smart og praktisk i sig selv, men når det tages i betragtning i forbindelse med reparationer, har det den effekt, at det bliver mere besværligt at skifte en bilrude.

Først og fremmest, hvis du vil gøre det selv, bliver det sværere, men det indebærer også, at du skal stille flere krav til et potentielt værksted. For korrekt at komprimere og arrangere systemerne skal værkstedet besidde den nødvendige viden. Hvis du har bekræftet, at værkstederne er vidende, bør du altid kontakte dem, hvis du har selv den mindste bekymring eller problem. Husk på, at hvis skaden ikke bliver behandlet ordentligt, vil du blot gøre det værre.

Forsyninger til udskiftning af bilruder

Nogle få bestemte materialer er nødvendige, før du effektivt kan udskifte en bilrude på egen hånd. Du skal først købe et erstatningsrudeglas. Du bør informeres om, at disse autobriller har en betydelig forskel fra hinanden. Glasset kan stadig være af overordentlig lav kvalitet, selvom det er E-mærket. Der vil helt sikkert opstå fejl under fremstillingen af ​​glas. Som et resultat bør du omhyggeligt inspicere glasset.

Når du vælger bilglas, vil du opdage, at der findes rigtig mange buede glas. Selvom dette ofte ikke er tiltalende, er det alligevel muligt at bruge, hvis glasset ikke buer i synsfeltet eller ikke overstiger den grad, der er indstillet for den specifikke type vindue, der er tale om. Dernæst kan du købe et vinduesmonteringssæt, der kommer med alt, hvad du behøver for at udskifte et vindue. Det koster omkring 250 kr.

Det anbefales stærkt at købe sugekopper separat, hvis de ikke allerede er inkluderet. Dette kan gøre processen meget enklere, fordi håndtering af en forrude kan være udfordrende, især hvis der kun er én person, der gør det. Et installationssæt indeholder typisk en manual med tilhørende billeder.

Trin for trin

Du kan læse en detaljeret forklaring på 13 trin til at skifte bilrude på egen hånd i de følgende afsnit.

  1. Slip af med alle dæklister.
  2. Påfør malertape på alle åbninger.
  3. Brug skæretråd til at frigøre forruden, eller en kniv, hvis du føler dig mere tryg ved at gøre det.
  4. Brug sugekopperne til at fjerne det knuste autovindue.
  5. Testmonter den nye forrude for at sikre, at den passer.
  6. Rengør den nye forrude.
  7. Den klæbende overflade på den nye forrude sættes på plads.
  8. Reducer limens ekstra kant til 1-2 mm.
  9. Sømmen og den resterende limkant skal renses.
  10. Betal for den lille malerskade. Kontakt værkstedet, hvis lakken får væsentlige skader.
  11. Brug en trekantet dyse, påfør lim på vinduet.
  12. Brug sugekopperne til at placere forruden.
  13. strimmeldæksler på igen.

Din bils forrude er nu blevet fuldstændig udskiftet af dig, forhåbentlig uden alvorlige problemer. Men i trin to var vinduesrammen måske begyndt at ruste. Selvom det ikke er usædvanligt, skal det selvfølgelig håndteres. Fjern rusten ved at slibe den væk. I nogle tilfælde er det påkrævet at påsætte et helt nyt stykke metal, hvis dette ikke virker. I så fald bør du kontakte en ekspert, så metalkomponenterne placeres rigtigt og ikke bliver afgørende, når du skal montere den nye forrude.

Inden du begynder at udskifte forruden, kan det være en god idé at se en visuel demonstration for at få en fornemmelse af, hvordan glasset skal håndteres, fordi det kan være ret skrøbeligt.

Det er vigtigt at forstå udskiftning af forruden

Ignorer ikke en revne eller et andet beskadiget sted på din forrude, hvis du bemærker en. Du skal være opmærksom på, at forruden står for mere end 25 % af bilens sikkerhed for at forstå, hvor vigtigt det er at have en intakt forrude. Den første måde, hvorpå et brud kan bremse dig, er ved at påvirke dit synsfelt. Dernæst, hvis dette sker, kan en beskadiget forrude forhindre airbaggen i at udløses. Når den er aktiveret, udnytter airbaggen forrudens styrke.

Sidst men ikke mindst er forruden en afgørende komponent i bilens overordnede design; faktisk holder den mere end 25 % af køretøjets strukturelle styrke. Glas fylder mere end halvdelen af ​​bilens strukturelle styrke, hvis taget er lavet af dette materiale. På grund af disse sikkerhedsforanstaltninger er det afgørende at reagere på selv små skader.

I overensstemmelse med ovenstående er det afgørende at reagere så hurtigt som muligt på eventuelle forrudeskader. Når en udskiftning af forruden er påkrævet, er det ofte resultatet af en mindre skade – som et stenstød – der ikke blev repareret med det samme. Du bør kontakte en reparatør med det samme, hvis du har spørgsmål til, hvordan du bedst beskytter en skade.

Kan et udskiftningsglas undgås?

Startende, hvis skaden bliver taget hånd om, så snart den sker, kan en bilrudeudskiftning typisk undgås. Du skal dække skaden med et forrudeplaster, for eksempel hvis din bil bliver ramt af en sten. Hvis du ikke har en, kan du blot bruge et klistermærke eller et stykke vandtæt tape. Dette vil mindske chancen for, at stenen rammer vil resultere i et synligt brud ved at forhindre vand og snavs i at få adgang til skaden.

Du skal være meget opmærksom på eventuelle skader på forruden i dette område, især om vinteren. Risikoen for at blive ramt af en sten eller få revnet forruden er væsentligt højere, end den ville være om sommeren. Derudover vil støv og snavs finde det nemmere at klæbe til skaden, hvilket kan forårsage et egentligt brud. Dette vil kræve en betydelig reparation, som kan være dyrere. Stenstød og revner i forruden er dog uundgåelige, derfor er der ingen måde at forhindre dem i at beskadige dine bilruder udover at reagere så snart de gør.

Hvornår skal forruden skiftes?

Er der selv den mindste usikkerhed, vil en fagmand altid vurdere, at forruden skal udskiftes. For en reparatør kommer sikkerhed først. Bilruden skal skiftes, hvis der er skader, der forringer din evne til at se godt. Forruden skal også udskiftes, hvis der er et stenslag med en central placering i det primære synsfelt, der er større end tre millimeter i diameter.

Det vil være vigtigt at udskifte forruden med det samme, hvis der er en revne, der hindrer dit synsfelt. Det er dog tilladt at køre med revnen, hvis det ikke forringer dit synsfelt. Forruden skal dog stadig være fastgjort for at forhindre bruddet i at blive værre og forårsage andre problemer.

Men hvis forruden bare er slidt, skal den måske også udskiftes. Når en bil kører mange kilometer på vejen, kan forruden hurtigt blive slidt og ridset. Du kan øge levetiden på din forrude betydeligt ved at bruge en lille, ligetil tilgang. Kort sagt, du bør skifte dine vinduesviskere ofte. Før du bruger denne metode til at rense forruden, skal snavset først blødgøres med sprinklervæske. Snavset vil opføre sig som sandpapir, hvis det ikke er blødgjort.

Kan køretøjet gå igennem syn?

I overensstemmelse med det ovenfor nævnte om hvornår forruden skal udskiftes, skal du være opmærksom på reglerne for udsyn. Viskerfeltet indeholder alle tre visuelt adskilte sektioner, der udgør forruden. Disse steder falder ind under kategorierne A, B og C.

Du skal være meget opmærksom på, hvis skaden er i kategori A, da den er placeret midt i førerens synsfelt. Stenlaget må i dette tilfælde maksimalt have en diameter på 3 mm. Stenpåvirkningen i område B, som omgiver område A på begge sider, må ikke være større end 10 mm. Stenpåvirkningen i kategori C, som vedrører passagersiden, må ikke være større end 30 mm.

Nye synsretningslinjer, der blev indført i 2012, skal overholdes uden fejl. Det betyder, at det vil være imod loven at køre med revner eller stenslag, der begrænser dit synsfelt, selvom bilen ikke skal bemærkes med det samme. Hvis du bliver stoppet, kan du få en bøde. Bilen kan dog visuelt certificeres, hvis forrudeskaden er udbedret og stort set ikke kan opdages. Så snart skaden er udbedret, skal bilen vurderes for at afgøre, om forrudens revne er acceptabel.

Mahdi Rutzou

Scroll to Top